Helsingin kaupunki | Pöytäkirja | 7/2013 | 1 (1) |
Ympäristölautakunta |
|
| |
|
| Ytp/5 | |
| 16.04.2013 |
| |
|
|
|
§ 137
Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus, Tuomaan Kalatukku Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisestä kala-alan laitokseksi
HEL 2012-010181 T 11 02 00
Päätös
Ympäristölautakunta päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Tuomaan Kalatukku Oy:n elintarvikehuoneiston kala-alan laitokseksi.
Laitoksen toiminnot ovat kalojen perkaus, fileointi, viipalointi, paloittelu, pakkaaminen, pakastaminen ja varastointi, kalajalosteiden valmistaminen marinoimalla tai suolaamalla, mädin uudelleen pakkaaminen sekä kalavoileipien valmistus.
Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.
Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisnäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Hakija
Tuomaan Kalatukku Oy, Kivikonlaita 37 B, 00940 Helsinki (y-tunnus 2271685-1)
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi.
Asian käsittelyä koskeva maksu
Ympäristölautakunnan vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella ympäristölautakunta päätti määrätä asian käsittelystä 900 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen taloushallintopalvelusta. (Laskutusosoite: Tuomaan Kalatukku Oy, Haarniskatie 9 A 2, 00910 Helsinki)
Päätöksen perustelut
Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.
Kuuleminen
Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Elintarvikelain 13 §:n mukainen hakemus HEL 2012-010181
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki (23/2006) 10, 13, 15, 20, 32, 49, 71 ja 74 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus laitosten elintarvikehygieniasta (1369/2011) 4 ja 5 §
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (420/2011) 4 ja 7 §
Hallintolaki (434/2003) 34 ja 46 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.7.2012 alkaen 3 §, liite 1 kohta 4.2.3.
Muutoksenhaku
Valitusosoitus on liitteenä.
Esittelijä
v.a. ympäristöterveyspäällikkö
Riikka Åberg
Lisätiedot
Heidi Öjst, valvontaeläinlääkäri, puhelin: +358 9 310 31598
heidi.ojst(a)hel.fi
Liitteet
1 | HEL 2012-010181 hakemus |
2 | HEL 2012-010181 hakemuksen täydennys |
3 | HEL 2012-010181 asemapiirustus |
4 | HEL 2012-010181 pohjapiirros |
5 | HEL 2012-010181 pohjapiirros vesijohdot ja viemärit |
6 | HEL 2012-010181 pohjapiirros kulkureitit |
Otteet
Ote | Otteen liitteet |
Tuomaan Kalatukku Oy | Esitysteksti |
Valmistelija | Esitysteksti |
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka) | Esitysteksti |
Elintarviketurvallisuusvirasto | Esitysteksti |
Päätösehdotus
Ympäristölautakunta päättänee hyväksyä hakemuksen mukaisesti Tuomaan Kalatukku Oy:n elintarvikehuoneiston kala-alan laitokseksi.
Laitoksen toiminnot ovat kalojen perkaus, fileointi, viipalointi, paloittelu, pakkaaminen, pakastaminen ja varastointi, kalajalosteiden valmistaminen marinoimalla tai suolaamalla, mädin uudelleen pakkaaminen sekä kalavoileipien valmistus.
Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.
Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisnäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Hakija
Tuomaan Kalatukku Oy, Kivikonlaita 37 B, 00940 Helsinki (y-tunnus 2271685-1)
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi.
Asian käsittelyä koskeva maksu
Ympäristölautakunnan vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella ympäristölautakunta päättänee määrätä asian käsittelystä 900 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen taloushallintopalvelusta. (Laskutusosoite: Tuomaan Kalatukku Oy, Haarniskatie 9 A 2, 00910 Helsinki)
Päätöksen perustelut
Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.
Kuuleminen
Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Elintarvikelain 13 §:n mukainen hakemus HEL 2012-010181
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki (23/2006) 10, 13, 15, 20, 32, 49, 71 ja 74 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus laitosten elintarvikehygieniasta (1369/2011) 4 ja 5 §
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (420/2011) 4 ja 7 §
Hallintolaki (434/2003) 34 ja 46 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.7.2012 alkaen 3 §, liite 1 kohta 4.2.3.
Muutoksenhaku
Valitusosoitus on liitteenä.
Esittelijä
Hakemus
Elintarvikelain 14 §:n mukainen hakemus on saapunut ympäristökeskukseen 5.7.2012. Hakemusajankohtana laitoksen tilat ja rakenteet eivät olleet vielä valmiit hyväksymistarkastusta varten. Toimijaa pyydettiin täydentämään hakemusta 11.10.2012 ja tarkastuksen yhteydessä 8.3.2013. Täydennetty hakemus liitteineen vastaanotettiin ympäristökeskuksessa 18.3.2013.
Toimijan ilmoitti laitoksen tilojen valmistumisesta 1.3.2013 ja hyväksymistarkastus tehtiin 8.3.2013.
Perustietoja
Laitoksessa perataan kalaa sekä valmistetaan raakavalmisteita paloittelemalla, fileoimalla ja viipaloimalla kalaa. Lisäksi valmistetaan kalajalosteita marinoimalla ja suolaamalla, uudelleen pakataan mätiä sekä valmistetaan kalavoileipiä. Laitoksen kapasiteetiksi on arvioitu 150 000 kg vuodessa. Laitoksessa työskentelevän henkilökunnan määrä tulee olemaan 5-10 henkilöä.
Laitoksen kokonaispinta-ala on 514 m², joista tuotanto- ja varastointitiloja on noin 400 m². Laitoksessa on pakastamisen mahdollistava pakastustunneli sekä pakkasvarasto. Tuoreen kalan käsittelytiloista (71 m²) eriytettynä ovat pakkaustila (15 m²) ja perkaustila (8 m²). Lisäksi on erilliset kylmäsäilytystilat raaka-aineille, kypsille ja raaoille valmiille tuotteille sekä eläville ravuille. Saapuville elintarvikkeille on erillinen tuloaula ja lähteville elintarvikkeille lähettämötila.
Varsinaisten tuotantotilojen lisäksi laitoksessa on käytössä tarvittavat sosiaali- ja pukeutumistilat, pakkaustarvike- ja kuiva-ainevarasto, siivouskomero sekä pesu- ja kuivaustila. Sivutuotteille on viilennetty jätekylmiö.
Tuotantotiloissa on riittävä määrä vesipisteitä käsien ja välineiden puhdistamista varten. Käsienpesupisteiden hanat ovat kosketusvapaita.
Laitoksessa on koneellinen tulo- ja poistoilma sekä hakemuksen liitteenä on toimitettu ilmanvaihdon mittauspöytäkirja. Rakennus on liitetty kunnalliseen yleiseen vesijohtoon ja jätevedet johdetaan yleiseen viemäriin. Tiloissa, joissa käsitellään tai säilytetään suojaamattomia elintarvikkeita on asianmukainen viemäröinti.
Tilat ovat tarvittavilta osin jäähdytettyjä ja jäähdytettyjen tilojen lämpötilanseurantaan on elektroninen tallentava järjestelmä, jossa on myös hälytysjärjestelmä. Tiloissa on tarkoituksenmukainen valaistus.
Tuotantotilojen seinä- ja lattiapinnat ovat elintarvikehuoneistoon soveltuvat, ehjät ja helposti puhtaana pidettävät. Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät laitteet ja elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin tulevat käsittelypinnat ovat helposti puhtaana pidettäviä.
Laitoksessa on erilliset lastauslaiturit saapuville ja lähteville tuotteille. Piha on asfaltoitu. Laitoksella on kylmäkuljetusauto jakelua varten. Laitoksen yhteydessä on erillinen omalla sisäänkäynnillä oleva ilmoitettu elintarvikehuoneisto, kylmävarasto, toritoimintaa varten.
Tiedoksi toimijalle
Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen
Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty ympäristökeskuksessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus ympäristökeskukseen.
Säilytettävät asiakirjat
Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla.
Esittelijä
v.a. ympäristöterveyspäällikkö
Riikka Åberg
Lisätiedot
Heidi Öjst, valvontaeläinlääkäri, puhelin: +358 9 310 31598
heidi.ojst(a)hel.fi
Liitteet
1 | HEL 2012-010181 hakemus |
2 | HEL 2012-010181 hakemuksen täydennys |
3 | HEL 2012-010181 asemapiirustus |
4 | HEL 2012-010181 pohjapiirros |
5 | HEL 2012-010181 pohjapiirros vesijohdot ja viemärit |
6 | HEL 2012-010181 pohjapiirros kulkureitit |
Otteet
Ote | Otteen liitteet |
Tuomaan Kalatukku Oy | Esitysteksti |
Valmistelija | Esitysteksti |
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka) | Esitysteksti |
Elintarviketurvallisuusvirasto | Esitysteksti |
.
| ||||
Postiosoite | Käyntiosoite | Puhelin | Y-tunnus | Tilinro |
PL 500 | Viikinkaari 2a | +358 9 310 1635 | 0201256-6 | 800012-62637 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | Helsinki 00790 | Faksi |
| Alv.nro |
ymk@hel.fi | www.hel.fi/ymk |
|
| FI02012566 |
|
|